divendres, 11 de desembre del 2009

Anem a fer... oli





No sé que seria de nosaltres sense l'oli d'oliva. Mira que ens agrada posar-ne a tot. La veritat que l'oli que et venen al supermercat deixa molt que desitjar. Els que saben van a les cooperatives i el compren, verge pur, acabat de fer, sense colorantes ni conservantes, i del terreno, que és el millor.
No sabeu com es fa l'oli? Això te fàcil sol.lució. Anem a fer oli.

Per a fer l'oli hem anat a la veïna localitat de Tàrbena, a casa del nostre amic Nazari, famós mundialment. Qui no haja anat mai a Tàrbena que la visite, te unes panoràmiques molt boniques. Mireu com es veu tota la vall fins a l'illeta de Benidorm i més enllà.




Bé, el primer que cal és dur les olives a l'almàssera. Hi ha gent que encara les duen amb el tractor.



El que es sol fer és dur les teves pròpies olives, fer l'oli teu, i després pagar-li la faena al que te'l fa, ja que açò no és una cosa que es puga fer a casa. Peses les olives per a vore la quantitat i el rendiment que trauràs. Si són oliveres de secà pots arribar fins un 30% de rendiment. Si han begut aigua, doncs serà menys.



El procés d'extracció de l'oli és un prensat en fred, és a dir, no s'usaran altes temperatures per a que la extracció siga més productiva, ni s'usaran productes químics. Traus menys oli, però de qualitat superior. Malgrat és en fred, es necessita un poc d'aigua calenta per moldre millor les olives. Ací tenim la caldera de llenya que suminstra aigua calenta allà on faça falta.



 Les olives s'aboquen en un sil que alimenta un cargol sense fi, que fa pujar les olives fins la part de la maquinària que s'encarregarà de moldre-la. Com veiem, s'afegix un poc d'aigua calenta per millorar el triturat, i que la pasta ixca millor,  però com hem dit, la extracció és en fred.


 
 
  
El cargol puja les olives fins a la trituradora. Ací veieu com és la maquinària. Per la dreta venen les olives i al diposit de l'esquerra es mol.len. Després s'arreplega la pasta amb un poal.


 

Una vegada tenim la pasta feta es posa en una espècie de cabassos d'espart. El mateix espart farà de filtre.

 


El capaxos es posaran en un carro amb una guia , per on s'introdueixen. Aniran omplint-se un a un.

 
 
 
Ja, només pel propi pes, va eixint l'oli.




El seguent pas es el prensat, amb una prensa hiràulica. Aqui veieu la maquinària que li dona presió per que treballe.



El carro amb els capaxos es duen a la prensa, perque xafen el conjunt i comence a eixir l'oli. Fixeu-vos que si una part de les olives són d'una persona i la resta d'un altra, es pot posar un separador i cadascú tindrà el seu oli. El procés pot durar una mitja hora.





L'oli s'arreplega amb una mànega i es duu fins un dipòsit. Al reposar, les impureses cauen baix i l'oli net es queda dalt. S'arreplega i es posa en unes marraixes.

 
 

Eixes marraixes també es deixen reposar per que acaben de precipitar les impureses. I per fi, ja està l'oli fet.









2 comentaris:

IRMA ha dit...

Un tros de pà "assaonat", amb oli de la montanya... i no cal més!

Ma tia ha dit tota la vida:
el pa, oli i sal, fa les xiques guapes.
No sempre funciona, però està boníssim.

Anònim ha dit...

xe vaja una cosa bonica sera de ses poques qeu queden per la contorna

Publica un comentari a l'entrada